25 feb. 2017

Kvinnor att räkna med

Jag har sett en så bra film som hade premiär igår: Dolda Tillgångar är den fantastiska berättelsen om Katherine Johnson, Dorothy Vaughn och Mary Jackson. Tre briljanta kvinnor som jobbade för NASA och var hjärnorna bakom en av historiens största projekt, John Glenns uppskjutning i rymden. Det var en fantastisk bedrift som återgav USA sitt självförtr

"På Nasa kissar vi alla samma färg" säger den vredgade chefen, Al Harrison (Kevin Costner), och bankar själv bort skylten "colored women". Året är 1961 och USA hetsar för att hinna ifatt Sovjet i rymdkapplöpningen. Harrison har inte tid med delstaten Virginias lagar om rassegregerade toaletter som tvingar en av hans mest begåvade matematiker att springa 800 meter till en annan byggnad då nöden kräver det.
 
"Dolda tillgångar" berättar den sanna historien om tre afroamerikanska kvinnor, som gick från det slitsamma golvjobbet som "mänskliga räknare" – en stor yrkeskår före datorerna – till höga positioner inom Nasa. Mattegeniet Katherine Johnsons (Taraji P Henson) beräkningar kom att bli avgörande för både astronauten John Glenns omloppsfärd kring jorden och månlandningen. Dorothy Vaughan (Octavia Spencer) programmerade IBM-datorer stora som bussar, och Mary Jackson (Janelle Monáe) blev Nasa:s första svarta, kvinnliga ingenjör. De hade inte bara segregationslagar och rasism att kämpa mot, utan verkade också i en miljö genomsyrad av sexism, vilket gör bedrifterna desto mer häpnadsväckande. Trion har genom åren grundligt hyllats och dekorerats för sina insatser av vetenskapsvärlden, men först nu är Hollywood redo att bita i storyn: "Dolda tillgångar" sällar sig till den viktiga våg av filmer från senare år som lyfter fram den afroamerikanska historien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar