17 jan. 2016

Färska bullar med Nutella

 

Häromdagen efter jobbet bakade jag till familjens glädje bullar. Det tar lite tid med jag hade sällskap av en sjuk son i morgonrock som spelade gitarr för mig medan jag bakade ut bullarna :) 


Efter en stund kom son nr två hem från Taekwondo träning och mumsade glatt bullar.


  • RECEPT

    1. Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).

    2. Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker eller sirap, salt och eventuell kardemumma.

    3. Mät upp mjölet. Häll det luftigt direkt ur påsen i ett litermått. Skaka inte måttet. Tillsätt mjölet men spar ½ dl till utbakningen.

    4. Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.

    5. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.

    6. Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.

    7. Rör ihop ingredienserna till valfrifyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Fler utbakningsförslag,se förslag längre ner.

    8. Låt bröden svalna på galler under bakduk.

    Bullar: Skär rullen i 10 delar och lägg dem med snittytan upp i pappersformar eller på plåtar täckta med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 40 minuter. Värm ugnen till 225-250°C. Pensla och grädda bullarna mitt i ugnen, 5-10 minuter.

  • Ingredienser 
  • ca 60 bullar

    • 150 g smör eller margarin, rumsvarmt
    • 5 dl mjölk
    • 50 g (1 pkt) jäst 
    • 1 dl strösocker
    • ½ tsk salt
    • 800 g (ca 1,4) vetemjöl

    • Nutellafyllning 
    • Blanda 50 g mjukt smör och 100 g Nutella bred ut på den kavlade degen.
    • Till pensling: 
    • 1 ägg
    • Pärlsocker (eller hackad mandel)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar