19 mars 2014

Hur hade du det på nätet???

I kväll har jag varit på föräldramöte i min son Adams klass, år 5. Det var ett möte som handlade om barn och internet. Intressant!

Jag är själv en väldig nörd som har Facebook, Instagram, snap-chat, Skype  och mycket av det som barnen "håller på med" och bloggar dagligen (blogg är gammalmodigt nu). Däremot spelar jag inte och det är det pojkar gör mest. 

De flesta av oss föräldrar frågar på kvällen: Hur hade du det i skolan idag? MEN hur många frågar - Hur hade du det på nätet idag? Det borde vi göra för 12 åringarna tillbringar mycket tid där...

Lite man kan tänka på:
* Lär barnen att fråga innan de tar bild på någon och tala om ifall de ska lägga ut den nån stans.

* Lär barnen att bara skriva sånt de kan säga. Att kränka nån med text och bild på nätet kostar 15 000 kr i böter om du blir anmäld.

(Instagrammålet läs om det tillsammans)

* Kodlås som ingen annan har koden till måste man ha på sin telefon/IPad/dator!!

* Be barnet att inte kommentera tillbaka om nån skriver kränkningar / elaka saker.

* Tala om att de ska berätta om de blir utsatt för något även om de själva gjort något galet själva först t ex skickat en bild som den andra hittar att lägga ut om den inte.... Och be dem berätta hemma eller i skolan om de ser någon annan som blir kränkt.

* Diskutera ask kik snap chat och faran med att skicka bilder och att tala om var man bor och vad man heter i efternamn.

* spela (eller titta på) när barnet spelar spel så du vet vad det är de gör.

* varning för total förbud t ex om du förbjuder ditt barn att ha Facebook eller Instagram (BÅDA HAR 13 års gräns!) men ditt barn skaffar det ändå utan att du vet om det.... Medan blir det utsatt för kränkning där och då är det svårt att berätta hemma eftersom de inte lytt Er.

--//--//--//--

Sen när det gäller spel/mobiler/surfande så tycker jag det är jätteviktigt att det är du som förälder som bestämmer hur länge och hur mycket!

God natt! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar